30.08.19

Моніка Пейткс "Бруно дорослішає. Що варто знати про дозрівання"

Часом дуже шкодую про те, що в моєму дитинстві не було подібних книг. Бо тоді багато речей сприйнялися б інакше й не були б настільки травматичними. А ще дуже дивуюся, коли чую-читаю: "Нащо дітям то все розказувати? Самі зрозуміють, коли час прийде! Нам он ніхто не розказував, та й повиростали ж!"

Воно то й справді: ми виросли, й наші діти виростуть. Але як саме це відбуватимуться (і я зараз не про фізичні нюанси), також дуже важливо. Мабуть, важливіше за те, що саме відбувається з тілом дитини, котра перетворюється на підлітка.

А якраз про це й розповідається в книзі. Тексту тут геть мало — семирічний син сам прочитав. Але інформації абсолютно достатньо для того, аби зрозуміти процес дорослішання та механізми, які його запускають. Щоправда, про гіпофіз і деякі гормони я мусила пояснювати докладніше й на пальцях, бо мудрих і складних слів все-таки забагато. Однак це не заважає осягнути загальну картину того, що чекає на кожного хлопчика. Й дівчинку, до речі, бо є книга про старшу сестру Бруно — "Мія дорослішає".

Власне, це не перша наша книга, де розповідається, крім іншого, й "про це". Вперше ми прочитали про статеві особливості хлопчиків і дівчаток у "Великій книзі почуттів" Ґжеґожа Касдепке, а потім ще раз повторили пройдене завдяки Матсу Венбладу та його книзі "Ось як працює тіло людини всередині та зовні" (тут розповідається і про хлопчиків, і про дівчаток, і про запліднення та народження). Й те, що такі книги є, — величезний плюс сучасного дитинства!

Ілюстрації Крістіни Лосантос, переклад із іспанської Світлани Івченко, вид. "Урбіно", 2019

Немає коментарів:

Дописати коментар