04.04.15

XV Міжнародний фестиваль барабанів та перкусій

Раз на два роки у Литві проходить унікальний фестиваль барабанів та перкусй. На одному із шести концертів уже 15-го фестивалю вдалося побувати й мені. Добре, що квитки до залу Каунаської філармонії купила зарань, бо він був переповнений.

Фестиваль засновано у 1998 році. Одним із ініціаторів створення фестивалю став Саулюс Аугліс - президент литовського відділення Всесвітньої асоціації перкусіоністів. Спочатку це були концерти лише у Вільнюсі, але з часом і зі зростанням популярності фестивалю як у Литві, так і в світі, фестивальні заходи почали проходити в різних містах країни. Так, цьогоріч віртуозів перкусії приймали у себе меломани Купішкіса, Вілкавішкіса, Панєвєжіса, Каунаса і, звісно, Вільнюса.
Фестиваль - це не лише концерти за участю майстрів перкусій із різних куточків світу. Це й майстер-класи, і творчі лабораторії, й ознайомлення з новинками перкусійного репертуару тощо.

Королевою цьогорічних фестивальних концертів була маримба - поєднання дерев'яного ксилофона з дерев'яними трубками-резонаторами, прикріпленими під кожним ударним бруском. Грають на ній паличками з круглими наконечниками, обмотаними нитками. Інколи музиканти виявляють чудеса віртуозності, тримаючи в кожній руці відразу по три палички. І не заплутуючись у них)))
Одним із гостей фестивалю став віддомий усьому світові перкусіоніст із Мексики Хав'єр Нандаяпа. Його родина, до речі, вже протягом чотирьох поколінь виготовляє маримбу. Тож музикант грає на ній як людина, котра вже народилася з паличками в руках.

 
 (Запис 2010 року.)

Сам концерт складався виключно з прем'єр. На маримбі грали у супроводі Литовського державного оркестру духових інструментів "Трімітас". Не подумала б навіть, що духовий оркестр та екзотичні перкусії можуть так злагоджено звучати разом.
На жаль, записів цьогорічного концерту знайти не вдалося, але можу запропонувати насолодитися звучанням маримби у супроводі симфонічного окрестру. На перкусіях грає Саулюс Аугліс.

Насправді, фестиваль збирає поціновувачів різних видів ударних інструментів. Так, цього року було представлено новий перкусійний інструмент, назви якого я, на жаль, не запам'ятала, а знайти його в неті не змогла. Просто уявіть собі понад два десятки сріблястих металевих тарілок, які співають-дзвенять від найлегшого доторку палички, а під вмілими руками того ж Саулюса Аугліса просто заворожують.

А щоб не бути голослівною, покажу нарізку-колекцію з уривків із фестивалів різних років. Просто очі розбігаються від різноманіття ударних інструментів й музикантів, закоханих у них. До когорти закоханих у перкусії віднині можна сміливо записати й мене)))


.....

Немає коментарів:

Дописати коментар