13.03.18

Ісабель Альєнде "Японський коханець"/Isabel Allende - El amante japonés

От я геть не очікувала зустріти героїню-тезку Ірину у книзі, написаній чилійкою Ісабель Альєнде із назвою, що натякає на Японію. Ірина, румунка з Молдови (як закручено, га?), зрештою виявилася зовсім не Іриною, але я, здається, вже спойлерю. Не буду!))

Насправді ж книга не про Ірину, точніше, не стільки про неї, скільки про жінку, з якою її звела доля попри відстань, час, різний соціальний стан. Альма Беласко, мешканка закладу для людей похилого віку, в якому працює Ірина, прожила довге й насичене подіями, емоціями, враженнями, людьми життя. Саме її історія, така собі оповідь в оповіді, дає змогу подивитися на долю цілого покоління різних народів, яких кидало житейське море на збурених Другою світовою війною хвилях. Звісно, це доля польських євреїв, із родини яких походить Альма. Це невідома мені досі історія про те, як американське суспільство поставилося до японців після нападу їх співвітчизників на  Перл-Гарбор, про табори для інтернованих у пустельних штатах США і про те, як люди мусили доводити свою вірність країні, яка їм не вірила. Це страх народити дитину від чоловіка іншої раси, що тоді, в середині ХХ століття, було суспільним злочином. Це гомосексуальні стосунки, які тоді теж були (та й нині часто лишаються) злочином. Це кохання, яке пережило  сотні перешкод і навіть самих закоханих.

Окремою темою можна виділити життя (чи доживання?) стареньких в останньому їхньому прихистку. Як це — знати, що сьогоднішній день може стати останнім? Як змиритися з цим усвідомленням і як прожити цей останній день? Приклади кількох мешканців будинку для людей похилого віку дають лише варіанти розвитку подій, бо те, якими ми станемо у такому віці, залежить лише від нас.

А що Ірина? Вона, багато чого переживши, зрештою знаходить своє щастя. Втім, її життя, описане в цьому романі досить скупо, варте окремої великої книги. Бо таку долю, на жаль, мають дуже багато дітей, емігрантів, загублених у світі сиріт... 

Переклад з іспанської Сергія Борщевського, вид. "Видавництво Анетти Антоненко", 2017

4 коментарі:

  1. Маєте гарний смак (по Улюбленим книжкам визначалась)

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую. Можу сказати те саме, зважаючи на доробок Вашого видавництва)

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую!
    От акційне пропо на Альєнде
    https://anetta-publishers.com/promo/33

    ВідповістиВидалити