20.12.18

Алекс Хавр "Казки Нового часу, або Про що вам не розповідали у школі, та ви й не запитували"/Алекс Хавр - Сказки Нового Времени, или Что вам не говорили в школе, да вы и не спрашивали

Історія — це не наука, це насамперед історія, пробачте мені таку банальну гру слів. Так, вона складається з науково доведених фактів, обґрунтованих припущень та логічних домислів, але насамперед це має бути історія з головними героями, другорядними дійовими особами, фабулою, різними сюжетними лініями, зав'язками, кульмінаціями та розв'язками, іншими літературними, драматичними та навіть ліричними прибамбасами. Бо інакше замість історії ми отримуємо нудну хронологічну таблицю, за якою — порожнеча. І прикро, що у школах, ба навіть вишах саме з таблиць і складається опанування предметом. Але добре, що з'являються книги, котрі змінюють цю прикру ситуацію.

Не так давно українців (та й не лише нас) дуже потішив вихід у світ "Історії України від діда Свирида". Історичні дати там також є, не переживайте, однак головні у ній — історичні особи та історичні події. Це ж саме стосується і "Казок Нового часу" Алекса Хавра, прочитати які я конче раджу тим, для кого, як і для мене, історія — це досі нудна хронологічна таблиця. У цій книзі півтисячі років, котрі відносять до так званого Нового часу, перетворюються на зрозумілу пересічному читачеві послідовність причин і наслідків, королі й королеви з часто однотипними іменами набувають індивідуальних рис характеру, а аналіз без синтезу (автор — вчений-хімік, тож мимохіть слово приклеїлося)))), однак із логікою й обґрунтуваннями, з якими важко сперечатися, просто фізично відчутно розширюють кругозір.

Спочатку розділи книги писалися як дописи в авторському блозі (раджу пошукати його, там багааааато цікавого!). Тому текст насичений інтернет-мемами та приколами, відсиланнями до фільмів, серіалів, творів художньої літератури, образотворчого мистецтва. Численні примітки, або маргіналії, як їх називає автор, часто допомагають втямити, про що йдеться, а часом навпаки — ще більше спантеличують читача, тож готуйтеся до того, що легко й просто не буде. Однак буде весело, бо в Алекса Хавра — чудове почуття гумору, й посміятися читачеві також доведеться. А ще — порадіти з того, що науково-популярна література високого штибу з’являється в Україні.

Вид. "Проект "Баловство", 2018

Немає коментарів:

Дописати коментар