28.02.19

Лю Цисінь "Темний ліс. Пам’ять про минуле Землі. Книга 2"/刘慈欣 - 三体II

Друга книга трилогії "Пам’ять про минуле Землі" вже всесвітньовідомого китайського фантаста Лю Цисіня от-от вийде українською. Тому ті, хто цінує наукову фантастику високої якості, можуть уже планувати собі відвідини Книжкового Арсеналу, а ті, хто ще не прочитав першої книги — "Проблема трьох тіл", — мають шанс надолужити згаяне.

Темний ліс — це метафорична назва теорії розвитку контактів між цивілізаціями. Аби розібратися в ній, потрібно бути або астросоціологом, як один із головних героїв трилогії, або ж читачем роману — в книзі все пояснено дуже чітко й зрозуміло. А ще — обґрунтовано, від чого стає трохи моторошно. Чи то у мене фантазія надто бурхлива?)))

Моторошно стає й від того, якими нелюдяними можуть стати люди, втративши себе як частку людської цивілізації (тавтологія зумисна, якщо що))) А й справді: що нас тримає вкупі? Що не дає знищити "інших" (незалежно від критеріїв іншості) повністю? І чого стане доста, аби межу було перейдено?

Крім отаких-от майже риторичних запитань, які я так полюбляю, роман має цікавезний сюжет. Майже всі ключові особи лягли в гібернацію, а коли прокинулися, потрапили в дуже змінений світ, який розвивався без них двісті років і... Ні-ні, спойлерів від мене нічого й чекати: сама подібних відгуків не читаю й вас не змушуватиму. Скажу одне: тут усе ще цікавіше, ніж у першому романі)))


Переклад із китайської Євгена Шириноса, вид. Bookchef, 2019

2 коментарі:

  1. >Пам’ятаєте: в попередній книзі майже всі ключові особи лягли в гібернацію?

    Не було такого у першій книзі.

    ВідповістиВидалити