18.07.15

Тракай/Trakai. Ч.1.Караїми.

Містечко Тракай розташоване неподалік Вільнюса (якщо бути точним, то на відстані всього 30 км від столиці Литви), зовсім невеличке (населення становить трохи більше 5 тисяч осіб), але надзвичайно популярне серед туристів. Й популярність ця з'явилася не на порожньому місці.


По-перше, Тракай - історичне місто. Саме тут було розміщено резиденцію Вітовта Великого, князя Литовського, Руського й Жемайтійського, одного з учасників-переможців Грюнвальдської битви. Про музей-фортецю на острові розкажу пізніше.


По-друге, Тракай розташовано в дивовижної краси місці. Понад 200 озер та озерець, з'єднаних поміж собою річечками й протоками, оточені лісами та болотами, утворюють просто казкову картину.









По-третє, саме Тракай є сучасним духовним осередком караїмів. Так-так, тих самих, про яких чув кожен, хто був у Криму й мандрував стародавнім поселенням цього народу - Чуфут-Кале, що в горах поблизу Бахчисараю.

Караїмив до Литви привіз той же князь Вітовт наприкінці 14-го століття, після походу до Криму. Ні, не полоненими, як можна було б подумати, а запрошеними на службу привілейованими гостями. Караїми були елітою війська Вітовта, а члени їхніх родин займалися торгівлею, ремеслами тощо. За вірну службу караїмам було дано право будувати будинки не з двома, як було заведено тоді, а з трьома вікнами на вулицю. Цим правом і досі користуються нащадки караїмів (їх у Литві нині живе понад 250 осіб, а в Тракаї - близько 100). 







Одним із головних інтересів туристів, котрі приїздять до Тракаю, є караїмська кухня, зокрема, кибини - пиріжки з різними м'ясними (класика - порубана баранина) та сирними начинками. Апетиту нагнати можна не лише прогулянками берегами озер, а й традиційною караїмською гіркою настоянкою: на коріннях та спеціях. Смакота, скажу я вам!


Кафе-кибинайні розташовані в караїмських будиночках, прикрашені домотканими килимами, доріжками, різним старовинним начинням. Але попоїсти в таких закладах можна на будь-який смак, навіть піцу чи суші вам також запропонують))



У Тракаї є ще одне унікальне для караїмів місце - кенаса. Це храм, у якому моляться адепти караїмізму - унікальної релігії, що поєднує в собі риси іудаїзму, християнства та ісламу й основується виключно на Старому заповіті, без жодних доповнень до нього від вище згаданих релігій. Кенаса в Тракаї - один із трьох діючих храмів у світі, які лишилися нині. Вікіпедія мені підказує, що свого часу в Україні кенаси були в багатьох містах. Переважну частину знищено, частина використовується не за призначенням. Діючі кенаси є в Харкові та в Євпаторії.

У побудованій наприкінці 18-го століття кенасі в Тракаї (яка горіла кілька разів і відбудовувалася) проходять  богослужіння та працює недільна школа для дітей. До храму ми не потрапили, тож я із задоволенням зробила віртуальну екскурсію ТУТ. А на фото - зовнішній вигляд храму.
 

Про фортеці, музеї, озера Тракаю розкажу в наступних дописах. А зараз - трошки фото гостинного приватного готелю, в якому ми зупинялися - він того вартий. 





Немає коментарів:

Дописати коментар