16.11.16

Сельма Лагерльоф "Чудова мандрівка Нільса з дикими гусьми"

"О, найулюбленіша книга мого дитинства!" – вигукнула моя подруга, побачивши це гарне видання на синовій книжковій поличці. Виявляється, вона її читала й перечитувала безліч разів, тоді як я чомусь уперто оминала цю історію, натикаючись на неї на переритих вздовж і впоперек полицях двох доступних мені у дитинстві бібліотек. Чомусь мене відлякували нечитабельні прізвища авторки та героя (а тоді воно зазначалося у заголовку), які викликали підозру, що весь текст буде складатися з таких довжелезних слів. А потім я виросла, й подібні "дитячі" книжки мене вже не цікавили. А потім я ще трошки виросла і таки прочитала цю чудову історію – разом із сином.

В одній ФБ-групі поціновувачів дитячих книг розвилася ціла дискусія, мовляв, сучасні видання перекручують оригінальний текст, часом пом’якшуючи події, а часом і зовсім змінюючи їх. Оскільки оригіналу, як уже зізналася, я не читала, то історія, видана Pelican-ом, мені сподобалася: наскільки я зрозуміла, тут змін небагато, фінал не перекручено, та й видавництво зазначає, що це – "переказ" зі шведської, а не переклад.

Але найбільше мене потішили ілюстрації! Якої майстерності малюнки у цій книзі! Якщо це лис, то його так і хочеться погладити по м’якому хутру. Якщо це дощ, то страшно змокнути. Якщо море, то аж запах солоної води відчувається. А ще видання має суперобкладинку і стильну палітурку – все по-дорослому! Тож, схоже, недаремно книга оминула мої руки в дитинстві – зараз я отримала від неї набагато більше задоволення)))

Художник Марина Пузиренко, переказ зі шведської Ольги Уліщенко, вид. Pelican, 2012

2 коментарі:

  1. Анонім16.11.16, 18:54

    Пригадую, як в дитинстві читала... Сестра чи то позичила в подруги, чи взяла в обмін на якусь нашу книгу. Хороша історія)
    От перекази мене трохи засмучують - таке враження, ніби книга мене обманює, чогось недоговорює. Але то я просто така прискіплива)) В мене і до перекладів бувають такі претензії, якщо читала в оригіналі.)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та я теж прискіплива) Але тут немає іншого досвіду знайомства з цією історію, тому не знаю, до чого прискіпатися) До того ж, повноцінну книгу мій чотирирічний "читач", гадаю, важко сприйняв би, а ця лягла на душу))

      Видалити