04.10.16

Жіль Легардіньє "Остерагайтеся котів"/Gilles Legardinier - Demain j'arrête!


Зізнаюся: мене нелегко розсмішити. Не те, щоб я була зовсім букою, ні. Просто, напевно, почуття гумору у мене трошки специфічне. Тож я й не сподівалася, що "Остерігайтеся котів" по-доброму повеселить мене так само, як, скажімо, "Манюня" Наріне Абгарян, хоча анотація й обіцяла це. І таки не сміялася десь до половини книги. Зате потім пореготати все ж довелося – занадто кумедними виявилися всі оті намагання головної героїні привернути увагу красеня-сусіда, всі її дивні, а почасти й дурнуваті витівки та вибрики, та й не лише її... Часом аж за голову бралася: ну як так по-дурному поводитися можна? А потім... Потім згадувала себе – юну і закохану – і вірила, бо чого лише не вчвориш, щоб зрештою здобути заслужене щастя.

Книга не з тих, які перевертають світ (зовнішній чи внутрішній). Вона – для відпочинку: легка, без психологічних занурень, ліричних відступів та складних сюжетних поворотів. Хоча щодо останнього, то тут я, мабуть, поспішила: детективність, а відтак і неочікувана розв’язка у романі таки є. А ще тут є справжній Париж – не туристичний і штучний, а живий-живий, що пахне свіжою ранковою випічкою, привітно балакає з тобою посередництвом сусідів головної героїні і чарує, чарує, чарує – так, як тільки може це робити найромантичніше місто у світі (штамп, так, але ж гарний)))

До чого коти і чого їх остерігатися? Цим питанням, помітила, задавалися вже багато поціновувачів книжкових новинок))) Так само, як і вони, скажу вам: не розкажу! Підступно? Отож...)))

Переклад Ольги Кінь, вид. "Віват", 2016


6 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Вірю))) Але навіть боюся уявити довжину твого списочка....)

      Видалити
  2. почитавши Ваші відгуки - також додала собі у список to-read :) не лише цю книгу)) наші смаки у літературі збігаються ^_^
    А Ви читали "Елеанор і Парк"? Рекомендую)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це приємно - мати однодумців))
      Ні, "Елеанор і Парк" ще не читала, але маю вже у бібліотечці) Руки не дійшли - стільки всього хочеться прочитати!

      Видалити
    2. як прийде час - обов*язково, не відкладайте) вона мила) Віват взазалі мене радує. Вже 4 книги додала собі у to-buy list

      Видалити
    3. З радощами від Віату згодна, особливо ж якщо врахувати їх дитячі видання - прост очудові!

      Видалити