30.01.15

Макс Фрай "Казки старого Вільнюса"/Макс Фрай - Сказки старого Вильнюса

У Вільнюс я закохалася чи не з першого погляду. Впевнена: він лишиться одним із най-найулюбленіших міст, куди б мене ще не занесло! Тому історії, які відбуваються на вулицях улюбленого Старого міста, не просто читала, а переживала, відчуваючи унікальний дух казкового Вільнюса і, як не дивно, вірячи в усе, про що розповідає автор.
Годинник, що повертає молодість? Чому б і ні? Кицька, яка зазирає у сни? Та запросто! Князь, котрому сниться місто й ми у ньому? Саме так! Важливе питання й відповідь на нього, почута на вулиці? Звісно, правильна! І ще багато-багато казкових, які, втім, від цього не стають менш життєвими і, тим паче, менш важливими, історій, що не залишили мене байдужою, жодна з них! А ще дуже захотілося ще раз пройтися названими в книзі вулицями, але вже знаючи таємниці, видані Максом Фраєм))
Мені не до вподоби короткі жанри. Але ця книга не видалася збіркою оповідань. У ній є головний герой - старий Вільнюс... А у мене - ще два томи цих чудових історій))

2 коментарі:

  1. Завдяки твоїй рецензії теж прочитала.

    Є книги, які лікують душу. Але їх не часто зустрінеш.
    Сьогодні про тексти, що повертають віру в чудо, казку, дають надію і ледь вловиме відчуття безмежних можливостей світу.
    Макс Фрай "Казки Старого Вільнюса".
    Довго збиралася з силами, щоб таки прочитати цей збірник короткої прози. Важко мені давався початок читання саме через відгуки про супер позитивне чтиво. На жаль, коли чуєш про добрі і милі історії, одразу на думку спадають тонни рефлексивної літератури без сюжету та чітких персонажів, яких неможливо уявити і прожити. Тут все не так. Це справжні маленькі оповідання з відкритим закінченням, які залишають по-собі присмак реальної нереальності. Як у дитинстві.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Рада, що сподобалося)) Теж не люблю отої згаданої тобою псевдопозитивної літератури (саме "псевдо", бо вона, окрім відчуття неповноцінності від того, що ти не можеш так, нічого не дає). А отакі книги - то знахідка!

      Видалити